Straipsniai

Taukmedžių sviestas

Prieš tūkstančius metų matūralų, gryną, nerafinuotą taukmedžių sviestą naudojo antikinio Egipto karališkosios šeimos nariai, tarp jų ir garsioji Kleopatra. Jie vertino stebuklingas gydomąsias šio tepalo savybes. Europiečių aristokratai šį stebuklą atrado prieš 200 m. ir pradėjo eksportuoti į Europos šalis. Šiandien taukmedžių sviestas plačiai naudojamas medicinoje, kosmetikos ir šokolado pramonėje. Jis dedamas į plaukų, kūno, veido odos priežiūros priemones. (Taukmedžių sviestas – tai riebalinis ekstraktas iš riešutų sėklų).
Kodėl renkantis taukmedžių sviestą labai svarbu žinoti jo rūšį?
Tikimės, kad mūsų pateikta informacija padės nuspręsti kur, kokios rūšies taukmedžių sviestą pirkti ir atsakys į klausimą, kodėl nevertėtų pirkti netestuoto, neratifikuoto taukmedžių sviesto.
Pagrindinės biologiškai aktyvios sudedamosios dalys, dalyvaujančios gydymo procese: vitaminas A, vitaminas E, Cinnamic Acid, fitosteroliai, triterpenai ir lateksas.
Šios sudedamosios dalys gaminasi ir kaupiasi taukmedžio riešuto sėklose. Jos išgaunamos iš riešuto ląstelių kartu su aliejumi. Jų gydomosios savybės išlaikomos tik tradiciniu, rankiniu būdu apdirbtame svieste. Rafinavimo metu jos sunaikinamos. Todėl gydymui tinka tik neratifikuotas, tradiciniu būdu išgautas taukmedžių sviestas.
Taukmedžių sviesto sudėtyje yra apie 10 proc. biologiškai aktyvių (gydomųjų) ingridientų, kurie greitina žaizdų gijimą, nuramina sudirgusią odą, mažina niežėjimą, gydo probleminę – išsausėjimų pažeistą, senstančią, suskeldėjusią – odą, slopina uždegimus. Padeda kaip pagalbinė priemonė gydant egzemą, psoriazę, atopinį dermatitą, žaizdas ir sumušimus, saugo ir gydo nušutusią kūdikių odelę, gelbsti nuo strijų nėštumo metu. tinka randų prevencijai. Nuramina jautrią vyrų odą, ypač po skutimosi. Skatina plaukų augimą, atgaivina juos ir atnaujina, saugo nuo lūžinėjimo. Tinka masažui, gerina kraujotaką.
Taukmedžių svieste yra apie 90 proc. drėkinamųjų sudedamųjų dalių, labai didelis kiekis vitaminų A, E ir F. Taukmedis skatina ląstelių atsinaujinimą ir gerina kapiliarinę cirkuliaciją. Taukmedžių svieste yra visi elementai, kurie yra būtini palaikyti sveikos odos balansą (oda aprūpinama visais reikalingais vitaminais ir elementais), elastingumą (sutvirtina odą bei ją stangrina, suteikia tamprumo) ir odos tonui (padeda sumažinti pigmentacijos ženklus ir dėmių atsiradimą). Todėl taukmedžių sviestas puikiai padeda atsigauti sausai ir pleiskanojančiai odai po nudeginimų saulėje. Be to, jis turi natūralią UV apsaugą; turi ir natūralių uždegimą slopinamųjų medžiagų, todėl labai naudingas vabzdžių įgėlimų, alergijos, nudegimų, ušalimų ar kitų odos pakenkimų atvejais; taip pat esant raumenų skausmams ir patempimams, prieš ir po treniruočių.
Amerikos taukmedžių sviesto institutas (The American Shea Butter Institute) suformavo taukmedžių sviesto rūšiavimo sistemą. Jis skirstomas į A, B, C, D ir F rūšis.
A rūšis – aukščiausia, dažniausiai naudojama kosmetikos ir asmens higienos pramonėje. Tokiame svieste yra didžiausias kiekis gydomųjų ir drėkinamųjų medžiagų ir nėra jokių nepageidaujamų medžiagų.
B, C rūšies taukmedžio sviestą irgi galima naudoti, tik jis turės mažiau drėkinamųjų ir gydomųjų savybių, jame nebus nepageidaujamų medžiagų.
D rūšis yra žemiausia. Šio rūšies taukmedžių svieste randama mažiausiai vertingų gydomųjų ir drėkinamųjų medžiagų. Neturėtų būti ir nepageidaujamų medžiagų.
F rūšies taukmedžių sviestas neskirtas naudoti žmonėms. Jame yra nepageidaujamų medžiagų, kurios yra kenksmingos sveikatai.
Rafinuotas taukmedžių sviestas priskiriamas rūšims C ir D, labai retai rūšiai B, bet niekada nepriskiriamas rūšiai A.

Parengė bendrosios praktikos gydytoja V. Veličkienė